top of page
Máquina de escribir verde

BLOG

#joventutalcoi

Espai Curiós. "Àloe Vera"

Updated: Apr 29, 2021

Espai Curiós. Àloe Vera


Benvinguts i benvingudes a la nostra secció d’avui, us ensenyarem el procés de cuidar i utilitzar la suculenta reina dels patis de l’alcoià, també coneguda com a Àloe Vera (sí, la planta aquesta que les iaies ens recomanaven per a tot mal).


L’Àloe Vera probablement és originària d’Aràbia i regions amb climes més càlids, com el mediterrani. S’ha cultivat des d’anys enrere tant per a usos decoratius, cosmètics, medicinals i, inclús, l’alimentació a alguns països.

En l'àmbit farmacèutic s’ha de tindre en compte la identificació correcta d’espècie d’àloe vera, ja que hi ha diverses varietats. Una de les aplicacions farmacèutiques més antiga que s’ha registrat es pot trobar a una tauleta Sumèria de fang (XXI aC), però hi ha diversos informes de dibuixos als temples egipcis que constaten que la planta s’utilitzava ja allí des del IV mil·lenni aC.

Per altra banda, a la cosmètica s’utilitza cada vegada més. La major part dels fabricants de productes purifiquen els extractes per a evitar el làtex de la planta.

A aquest article d’avui us donarem diversos tips, tant per a la cura de les plantes, com de receptes i productes cosmètics que podeu fer a la vostra casa.


Començarem per la primera part, i la més important per a poder realitzar tot allò que acabem de nomenar:


LA CURA DE L’ÀLOE I EL SEU CULTIU

Ja que la suculenta (o àloe) és una planta que prové de zones caloroses i desèrtiques (per això emmagatzema tanta aigua), el seu cultiu requereix que les temperatures mínimes no baixen dels 0 °C. Les gelades intenses o dèbils però repetides causen danys, ja que no tolera bé el fred o la humitat, tant al sòl com a la mateixa planta. Es pot ubicar al sòl, en semiombra, ja que a la planta li va bé la calor.

La planta creix sense que li prestem excessiva atenció, i no necessita un constant reg, de fet, als mesos de tardor i hivern pot ser que soles necessite ser regada una vegada al mes (el nostre consell és clavar un dit a la terra i si la terra està seca regar-la, si està humida no, ja que l'excés d’humitat no és bo). A la primavera segurament necessite dues regades mensuals, i a l’estiu cada setmana. Si les fulles comencen a secar-se per les puntes, la planta ens estarà demanant que la reguem.

A més, és interessant posar algunes pedres al fons de la maceta perquè filtre l’aigua.

Per altra banda, és important que tinga prou espai a la maceta per a créixer. Segurament naixen petites plantes junt amb la principal, de manera que si observem que la planta està quedant-se amb poc espai, deurem trasplantar aquestes petites plantes a un cossiol més gran.


ALGUNS COSMÈTICS QUE PODEM FER A CASA

Aquesta suculenta té moltes propietats beneficioses: és cicatritzant, depuradora, antisèptica, laxant i purgant. A més, conté les vitamines A (ajuda a la vista, al sistema immunitari, al bon funcionament del cor, pulmons i renyons, entre altres) i E (que és antioxidant, ajuda al sistema immunitari front a virus i bacteris i ajuda a la formació de glòbuls rojos), entre moltes altres.

Us recomaneu que proveu de fer gel d’àloe vera, ja que és fàcil de fer i és bo tant per a netejar, hidratar i regenerar la pell; prevé i tracta l’acne, els punts negres i els barbs; per a fer-se servir com a cicatritzant i antibacterià, amb el que ens ajudarà a tractar ferides i evitar que s’infecten i tracta la sequedat de la pell, entre moltes altres qualitats.

Us expliquem el pas a pas:


INGREDIENTS

• 3 fulles d’àloe vera

• 1 cullera de suc de llima

• 1 cullerada de germen de blat


PREPARACIÓ

1. Retira amb compte les espines laterals de les fulles.

2. Posa-les a remulla durant 24 hores (cada 4 hores aproximadament canvia l’aigua). Aquest pas és important, ja que elimina l' aloïna amb algunes propietats tòxiques de la planta.

3. Passades les 24 hores trau les fulles de l’aigua i obri-les per les vores amb l’ajuda d’un ganivet.

4. Amb l’ajuda d’una cullera extrau la polpa de la planta.

5. Agrega a la polpa el suc de llima i el germen de blat.

6. Mescla bé fins a obtindre una crema espessa de color blanc.

7. Guarda la mescla a un pot de vidre amb tancament hermètic i guarda-ho a la nevera.


RECEPTES

Per últim, us portem una secció amb dues receptes d’àloe perquè pugueu disfrutar-ho a casa també. L’àloe vera ben tractat (si no, pot resultar tòxic per al nostre organisme) conté 19 dels 20 aminoàcids essencials, quasi una vintena de minerals (destaquen el calci, ferro, zinc i potassi), fibres, antioxidants i 12 tipus diferents de vitamines.

Això si, igual que té moltes propietats beneficioses per al nostre organisme, també té algunes contraindicacions. Per exemple, les persones amb diabetis han de consumir poc d’aquesta planta, ja que pot disminuir els nivells de glucosa en sang. A més, com ja hem comentat, la planta conté aloïna, un poderós laxant que en altes dosis podria resultar perjudicial (per això deixàvem a remulla les fulles a la secció de cosmètica, i també ho farem a aquesta). També pot afectar a les persones al·lèrgiques a l’all o a la ceba. Per últim, us direm que encara que pot tindre grans beneficis per a la salut, és millor no superar els 100 ml diaris d’àloe pur, ja siga a través del suc com de la polpa (ho rebaixarem amb aigua o altres ingredients).

De fet, molts i moltes xefs que s’han atrevit a utilitzar aquest aliment a la seua cuina, solen fer-ho per a aglutinar sales, substituir la farina en plats per a celíacs, com a ingredient protagonista en la vinagreta de les ensalades, etc.

Amb tota aquesta informació, us recomanem que tasteu aquest plat amb l’àloe com a ingredient.


TOMÀQUETS FARCITS AMB ÀLOE VERA


INGREDIENTS (per a 4 persones)

8 tomàquets mitjans

1 llanda de tonyina

2 tasses grans d’arròs blanc

1 pimentó de morro roig

Olives negres al gust

Gel d’àloe al gust (podem utilitzar el que hem fet a la secció de cosmètica)

Maionesa i mostassa (de Dijon)

Salsa de soja

Sal i pebre


PREPARACIÓ

1. Bullim l’arròs, i mentre es refreda piquem el pimentó de morro i les olives.

2. A un bol mesclem tots els ingredients i afegim una cullerada gran de maionesa, i una petita de mostassa.

3. Afegim sal, pebre negre i salsa de soja al gust i afegim l’àloe (si és necessari el picarem primer a un morter).

4. Tallem les tomaques per la mitat i les buidem amb una cullera. La part de dins la piquem i la mesclem amb els altres ingredients.

5. Farcim les tomaques amb la mescla que hem preparat i amanim amb oli d’oliva i les espècies que vulguem.

6 Bon profit!


Esperem que us haja agradat molt la publicació d’avui! A nosaltres ens ha encantat descobrir noves propostes d’aquesta suculenta que tenim per casa i no sabem què fer amb ella.

Passeu bon dia, i no oblideu comentar i seguir el que fem a les nostres xarxes socials.

Fins a la pròxima!



34 views

Recent Posts

See All

Espai Curiós: “Lleis absurdes”

En molts països existeixen lleis que van ser creades fa molts anys però que, actualment, estan en desús, encara que no estan derogades. Lleis que, resulten tan estranyes hui dia que es tornen fins i t

bottom of page