top of page
Máquina de escribir verde

BLOG

#joventutalcoi

Espai Curiós: “6 TRADICIONS D'ESPANYA QUE ET SORPRENDRAN!”

Aquest mes us portem diferents tradicions d'Espanya que no et creuràs que existeixen! Des d'un tronc que “evacua” regals de nadal fins a una desfilada de taüts anual (amb persones dins!).

Continua llegint i fascina't amb tradicions que no coneixies!


EL CAGA TIÓ

Has vist alguna vegada a un tronc de Nadal que expulsa els regals com si fera les seues necessitats? Doncs sí, a Catalunya existeix una antiquíssima tradició que se celebra en aquestes dates de Nadal, és el “Caga Tió”. Consisteix en un tronc al qual li han dibuixat una cara somrient, incorporant dues potes davanteres i vestit amb el típic capell català i una manta perquè no agafe fred.


En els seus orígens, a aquest simpàtic tronquet se li donava menjar durant el mes de desembre fins al dia de Nit de Nadal en el qual se li “ajudava” a traure els regals de davall de la manta. Com se l'ajuda? Doncs, colpejant-lo amb un bastó al mateix temps que se li canta una cançó popular. Llavors, de davall de la manta una persona major recull xicotets regals (normalment dolços, neules, torró, etc.) que deixen ben assortits als xiquets i xiquetes per a totes les festes.




NIT DE CAP D'ANY A L’AGOST

Parlant de Nadal, Us imagineu celebrar la Nit de cap d'any en ple agost?

En Bérchules, un xicotet municipi de Granada, brinden per l'any nou durant l'estiu, en concret, al mes d'agost. El motiu? El dia 31 de desembre de 1994 els habitants no van poder celebrar l'any nou a causa d'una apagada elèctrica que els va obligar a desplaçar l'esdeveniment a una altra data. Des d'aquell moment, festegen la Nit de cap d'any a l'estiu, celebrant l'esdeveniment amb tots els clàssics elements tradicionals: des del raïm fins a la cavalcada de Reis, passant per les campanades i el torró. Si us agrada la Nit de cap d'any, aprofiteu ara que sabeu que podeu celebrar-la dues vegades!




COLACHO “EL SALTA XIQUETS”

I si véreu a un diable saltant per damunt de nadons menors d'un any, Com us quedaríeu?

En Castrillo de Múrcia, un xicotet municipi de Burgos, se celebra aquesta festa popular. En ella, el personatge principal és el Colacho, vestit amb un vestit roig i groc que encarna el paper de diable i va molestant al superior del monestir del poble durant la celebració de la missa religiosa. El més sorprenent ocorre durant l'acte central de la festa, quan pares i mares, amb nadons menors d'un any, deixen als seus fills i filles sobre uns matalassos posats als carrers perquè el Colacho salte per damunt d'ells i els allibere de la influència de Satanàs. Un ritual que simbolitza la victòria del bé sobre el mal, ja que es creu que amb aquest gest els xiquets rebran la benedicció que els allunyarà dels pecats. Sorprenent, Veritat?



EL CASCAMORRAS A GUADIX I BAZA

Una altra celebració singular és la persecució del Cascamorras. Cada 6 de setembre s'acosta fins al poble de Baza, província de Granada, el Cascamorras, un bufó vestit de vius colors i enviat des de la localitat de Guadix, per a intentar robar la imatge de la Verge de la Pietat. Va acompanyat del banderer, el tamboriner i alguns membres de la germanor. No obstant això, tots els veïns de Baza li ho impedeixen, llançant-li pintura negra i perseguint-ho per tots els carrers del poble, mentre el Cascamorras intenta no tacar-se (missió impossible diríem nosaltres).

El dia 9, el Cascamorras torna a Guadix amb les mans buides, la qual cosa farà que els seus habitants s'enfaden i el tornen a tacar-lo i perseguir-lo. Quina bogeria, veritat? Aquesta festa, de més de cinc segles d'història, és molt divertida, sobretot per a aquells i aquelles que persegueixen al lladre. Qui s'atreviria a ser el Cascamorras després de veure el panorama?



FESTA DELS ENFARINATS

Seguint amb les batalles, no us podeu perdre la festa dels “Enfarinats” d'Ibi! Us imagineu una gran batalla culinària de farina, ous i petards?

Cada 28 de desembre se celebra en la plaça d'Ibi, província d'Alacant, una gran batalla on els “Enfarinats” aconsegueixen el poder del poble i es dediquen a cobrar impostos (que després seran donats a organitzacions benèfiques). Tot aquell que es negue a pagar, serà l'objectiu de les seues bombes de farina. A l'hora de menjar, es produeix l'alto al foc, per a poder gaudir de la gastronomia local tranquil·lament, però després continuen els balls i les batalles amb més quilos de farina i pólvora. Una festa molt divertida repleta de folklore, música, farina i diversió que no et pots perdre!



DESFILADA DE TAÜTS

Fins ací tot semblava més o menys normal en una festa popular. Però el que ocorre en la xicoteta localitat d'As Neves, a 60 quilòmetres de Pontevedra, excedeix els límits de l'ordinari. Cada 29 de juliol, en aquest municipi, hi ha desfilades de taüts oberts ocupats per persones vives. Sí, heu sentit bé! Realitzen una processó amb persones vives dins de taüts per a agrair l'ajuda a Santa Marta de Ribarteme, protectora d’aquelles persones que pateixen greus malalties. Per això, totes aquelles persones que "van veure la mort" i han sobreviscut es fiquen en el taüt i donen les gràcies a la santa que els va salvar.


Havíeu sentit parlar d'aquestes tradicions? Coneixeu altres celebracions tan curioses com aquestes?


Esperem els vostres comentaris en les xarxes socials!


14 views

Recent Posts

See All

Espai Curiós: “Lleis absurdes”

En molts països existeixen lleis que van ser creades fa molts anys però que, actualment, estan en desús, encara que no estan derogades. Lleis que, resulten tan estranyes hui dia que es tornen fins i t

bottom of page