Máquina de escribir verde

BLOG

#joventutalcoi

  • joventutalcoi

Espai Curiós. "Àloe Vera"

Espai Curiós. Àloe Vera


Benvinguts i benvingudes a la nostra secció d’avui, us ensenyarem el procés de cuidar i utilitzar la suculenta reina dels patis de l’alcoià, també coneguda com a Àloe Vera (sí, la planta aquesta que les iaies ens recomanaven per a tot mal).


L’Àloe Vera probablement és originària d’Aràbia i regions amb climes més càlids, com el mediterrani. S’ha cultivat des d’anys enrere tant per a usos decoratius, cosmètics, medicinals i, inclús, l’alimentació a alguns països.

En l'àmbit farmacèutic s’ha de tindre en compte la identificació correcta d’espècie d’àloe vera, ja que hi ha diverses varietats. Una de les aplicacions farmacèutiques més antiga que s’ha registrat es pot trobar a una tauleta Sumèria de fang (XXI aC), però hi ha diversos informes de dibuixos als temples egipcis que constaten que la planta s’utilitzava ja allí des del IV mil·lenni aC.

Per altra banda, a la cosmètica s’utilitza cada vegada més. La major part dels fabricants de productes purifiquen els extractes per a evitar el làtex de la planta.

A aquest article d’avui us donarem diversos tips, tant per a la cura de les plantes, com de receptes i productes cosmètics que podeu fer a la vostra casa.


Començarem per la primera part, i la més important per a poder realitzar tot allò que acabem de nomenar:


LA CURA DE L’ÀLOE I EL SEU CULTIU

Ja que la suculenta (o àloe) és una planta que prové de zones caloroses i desèrtiques (per això emmagatzema tanta aigua), el seu cultiu requereix que les temperatures mínimes no baixen dels 0 °C. Les gelades intenses o dèbils però repetides causen danys, ja que no tolera bé el fred o la humitat, tant al sòl com a la mateixa planta. Es pot ubicar al sòl, en semiombra, ja que a la planta li va bé la calor.

La planta creix sense que li prestem excessiva atenció, i no necessita un constant reg, de fet, als mesos de tardor i hivern pot ser que soles necessite ser regada una vegada al mes (el nostre consell és clavar un dit a la terra i si la terra està seca regar-la, si està humida no, ja que l'excés d’humitat no és bo). A la primavera segurament necessite dues regades mensuals, i a l’estiu cada setmana. Si les fulles comencen a secar-se per les puntes, la planta ens estarà demanant que la reguem.

A més, és interessant posar algunes pedres al fons de la maceta perquè filtre l’aigua.

Per altra banda, és important que tinga prou espai a la maceta per a créixer. Segurament naixen petites plantes junt amb la principal, de manera que si observem que la planta està quedant-se amb poc espai, deurem trasplantar aquestes petites plantes a un cossiol més gran.


ALGUNS COSMÈTICS QUE PODEM FER A CASA

Aquesta suculenta té moltes propietats beneficioses: és cicatritzant, depuradora, antisèptica, laxant i purgant. A més, conté les vitamines A (ajuda a la vista, al sistema immunitari, al bon funcionament del cor, pulmons i renyons, entre altres) i E (que és antioxidant, ajuda al sistema immunitari front a virus i bacteris i ajuda a la formació de glòbuls rojos), entre moltes altres.

Us recomaneu que proveu de fer gel d’àloe vera, ja que és fàcil de fer i és bo tant per a netejar, hidratar i regenerar la pell; prevé i tracta l’acne, els punts negres i els barbs; per a fer-se servir com a cicatritzant i antibacterià, amb el que ens ajudarà a tractar ferides i evitar que s’infecten i tracta la sequedat de la pell, entre moltes altres qualitats.

Us expliquem el pas a pas:


INGREDIENTS

• 3 fulles d’àloe vera

• 1 cullera de suc de llima

• 1 cullerada de germen de blat


PREPARACIÓ

1. Retira amb compte les espines laterals de les fulles.

2. Posa-les a remulla durant 24 hores (cada 4 hores aproximadament canvia l’aigua). Aquest pas és important, ja que elimina l' aloïna amb algunes propietats tòxiques de la planta.

3. Passades les 24 hores trau les fulles de l’aigua i obri-les per les vores amb l’ajuda d’un ganivet.

4. Amb l’ajuda d’una cullera extrau la polpa de la planta.

5. Agrega a la polpa el suc de llima i el germen de blat.

6. Mescla bé fins a obtindre una crema espessa de color blanc.

7. Guarda la mescla a un pot de vidre amb tancament hermètic i guarda-ho a la nevera.


RECEPTES

Per últim, us portem una secció amb dues receptes d’àloe perquè pugueu disfrutar-ho a casa també. L’àloe vera ben tractat (si no, pot resultar tòxic per al nostre organisme) conté 19 dels 20 aminoàcids essencials, quasi una vintena de minerals (destaquen el calci, ferro, zinc i potassi), fibres, antioxidants i 12 tipus diferents de vitamines.

Això si, igual que té moltes propietats beneficioses per al nostre organisme, també té algunes contraindicacions. Per exemple, les persones amb diabetis han de consumir poc d’aquesta planta, ja que pot disminuir els nivells de glucosa en sang. A més, com ja hem comentat, la planta conté aloïna, un poderós laxant que en altes dosis podria resultar perjudicial (per això deixàvem a remulla les fulles a la secció de cosmètica, i també ho farem a aquesta). També pot afectar a les persones al·lèrgiques a l’all o a la ceba. Per últim, us direm que encara que pot tindre grans beneficis per a la salut, és millor no superar els 100 ml diaris d’àloe pur, ja siga a través del suc com de la polpa (ho rebaixarem amb aigua o altres ingredients).

De fet, molts i moltes xefs que s’han atrevit a utilitzar aquest aliment a la seua cuina, solen fer-ho per a aglutinar sales, substituir la farina en plats per a celíacs, com a ingredient protagonista en la vinagreta de les ensalades, etc.

Amb tota aquesta informació, us recomanem que tasteu aquest plat amb l’àloe com a ingredient.


TOMÀQUETS FARCITS AMB ÀLOE VERA


INGREDIENTS (per a 4 persones)

8 tomàquets mitjans

1 llanda de tonyina

2 tasses grans d’arròs blanc

1 pimentó de morro roig

Olives negres al gust

Gel d’àloe al gust (podem utilitzar el que hem fet a la secció de cosmètica)

Maionesa i mostassa (de Dijon)

Salsa de soja

Sal i pebre


PREPARACIÓ

1. Bullim l’arròs, i mentre es refreda piquem el pimentó de morro i les olives.

2. A un bol mesclem tots els ingredients i afegim una cullerada gran de maionesa, i una petita de mostassa.

3. Afegim sal, pebre negre i salsa de soja al gust i afegim l’àloe (si és necessari el picarem primer a un morter).

4. Tallem les tomaques per la mitat i les buidem amb una cullera. La part de dins la piquem i la mesclem amb els altres ingredients.

5. Farcim les tomaques amb la mescla que hem preparat i amanim amb oli d’oliva i les espècies que vulguem.

6 Bon profit!


Esperem que us haja agradat molt la publicació d’avui! A nosaltres ens ha encantat descobrir noves propostes d’aquesta suculenta que tenim per casa i no sabem què fer amb ella.

Passeu bon dia, i no oblideu comentar i seguir el que fem a les nostres xarxes socials.

Fins a la pròxima!

Espai Curiós. Àloe Vera


Bienvenidos y bienvenidas a nuestra sección de hoy, os enseñaremos el proceso de cuidar y utilizar la suculenta reina de los patios del alcoyano, también conocida como Aloe vera (sí, la planta esta que las yayas nos recomendaban para todo mal).


El Aloe vera probablemente es originaria de Arabia y regiones con climas más cálidos, como el mediterráneo. Se ha cultivado desde años atrás tanto para usos decorativos, cosméticos, medicinales y, incluso, la alimentación en algunos países.

En el ámbito farmacéutico se tiene que tener en cuenta la identificación correcta de especie de aloe vera, puesto que hay varias variedades. Una de las aplicaciones farmacéuticas más antigua que se ha registrado se puede encontrar a una tableta Sumeria de barro (XXI a. C.), pero hay varios informes de dibujos a los templos egipcios que constatan que la planta se utilizaba ya allí desde el IV milenio a. C..

Por otro lado, a la cosmética se utiliza cada vez más. La mayor parte de los fabricantes de productos purifican los extractos para evitar el látex de la planta.

En este artículo de hoy os daremos varios tips, tanto para la cura de las plantas, como de recetas y productos cosméticos que podéis hacer en vuestra casa.


Empezaremos por la primera parte, y la más importante para poder realizar todo aquello que acabamos de nombrar:


LA CURA DEL ALOE Y SU CULTIVO

Puesto que la suculenta (o aloe) es una planta que proviene de zonas calurosas y desérticas (por eso almacena tanta agua), su cultivo requiere que las temperaturas mínimas no bajan de los 0 °C. Las heladas intensas o débiles pero repetidas causan daños, puesto que no tolera bien el frío o la humedad, tanto al suelo como la misma planta. Se puede ubicar al suelo, en semisombra, puesto que a la planta le va bien el calor.

La planta crece sin que le prestamos excesiva atención, y no necesita un constante riego, de hecho, en los meses de otoño e invierno puede ser que solas necesito ser regada una vez en el mes (nuestro consejo es clavar un dedo en la tierra y si la tierra está seca regarla, si está húmeda no, puesto que el exceso de humedad no es bueno). En la primavera seguramente necesito dos regadas mensuales, y en verano cada semana. Si las hojas empiezan a *secar-se por las puntas, la planta nos estará pidiendo que la reguemos.

Además, es interesante poner algunas piedras al fondo de la maceta porque filtro el agua.

Por otro lado, es importante que tenga suficiente espacio a la maceta para crecer. Seguramente nacen pequeñas plantas junto con la principal, de forma que si observamos que la planta está quedándose con poco espacio, deberemos de trasplantar estas pequeñas plantas a una maceta más grande.


ALGUNOS COSMÉTICOS QUE PODEMOS HACER En CASA

Esta suculenta tiene muchas propiedades beneficiosas: es cicatrizante, depuradora, antiséptica, laxante y purgando. Además, contiene las vitaminas A (ayuda a la vista, al sistema inmunitario, al buen funcionamiento del coro, pulmones y riñones, entre otros) y E (que es antioxidante, ayuda al sistema inmunitario frente a virus y bacterias y ayuda a la formación de glóbulos rojos), entre otras muchas.

Os recomendáis que probáis de hacer hielo de aloe vera, puesto que es fácil de hacer y es bono tanto para limpiar, hidratar y regenerar la piel; previene y trata el acné, los puntos negros y las espinillas; para usarse como cicatrizante y antibacteriano, con el que nos ayudará a tratar heridas y evitar que se infectan y trata la sequedad de la piel, entre otras muchas calidades.

Os explicamos el paso a paso:


INGREDIENTES

• 3 hojas de aloe vera

• 1 cuchara de zumo de limón

• 1 cucharada de germen de trigo


PREPARACIÓN

1. Retira con cuenta las espinas laterales de las hojas.

2. Ponlas a remoja durante 24 horas (cada 4 horas aproximadamente cambia el agua). Este paso es importante, puesto que elimina la aloïna con algunas propiedades tóxicas de la planta.

3. Pasadas las 24 horas saca las hojas del agua y ábrelas por los bordes con la ayuda de un cuchillo.

4. Con la ayuda de una cuchara extrae la pulpa de la planta.

5. Agrega a la pulpa el zumo de limón y el germen de trigo.

6. Mezcla bien hasta obtener una crema espesa de color blanco.

7. Guarda la mezcla a un tarro de cristal con cierre hermético y guárdalo a la nevera.


RECETAS

Por último, os llevamos una sección con dos recetas de aloe para poder disfrutarlo desde casa. El aloe vera muy tratado (si no, puede resultar tóxico para nuestro organismo) contiene 19 de los 20 aminoácidos esenciales, casi unos veinte minerales (destacan el calcio, hierro, zinc y potasio), fibras, antioxidantes y 12 tipos diferentes de vitaminas.

Esto si, igual que tiene muchas propiedades beneficiosas para nuestro organismo, también tiene algunas contraindicaciones. Por ejemplo, las personas con diabetes tienen que consumir poco de esta planta, puesto que puede disminuir los niveles de glucosa en sangre. Además, como ya hemos comentado, la planta contiene aloïna, un poderoso laxante que en altas dosis podría resultar perjudicial (por eso dejábamos a remoja las hojas a la sección de cosmética, y también lo haremos a esta). También puede afectar a las personas alérgicas al ajo o a la cebolla. Por último, os diremos que aunque puede tener grandes beneficios para la salud, es mejor no superar los 100 ml diarios de aloe puro, ya sea a través del zumo como de la pulpa (lo rebajaremos con agua u otros ingredientes).

De hecho, muchos y muchas chefs que se han atrevido a utilizar este alimento a su cocina, suelen hacerlo para aglutinar salas, sustituir la harina en platos para celiacos, como ingrediente protagonista en la vinagreta de las ensaladas, etc.

Con toda esta información, os recomendamos que probáis este plato con el aloe como ingrediente.


TOMATES RELLENADOS CON ALOE VERA


INGREDIENTES (para 4 personas)

8 tomates medianos

1 lata de atún

2 tazas grandes de arroz blanco

1 pimiento morrón rojo

Olivas negras al gusto

Hielo de aloe al gusto (podemos utilizar el que hemos hecho a la sección de cosmética)

Mayonesa y mostaza (de Dijon)

Salsa de soja

Sal y pimienta


PREPARACIÓN

1. Hervimos el arroz, y mientras se enfría picamos el pimiento morrón y las olivas.

2. A un bol mezclamos todos los ingredientes y añadimos una cucharada grande de mayonesa, y una pequeña de mostaza.

3. Añadimos sal, pimienta negra y salsa de soja al gusto y añadimos el aloe (si es necesario lo picaremos primero a un mortero).

4. Cortamos los tomates por la mitad y las vaciamos con una cuchara. La parte de dentro la picamos y la mezclamos con los otros ingredientes.

5. Rellenamos los tomates con la mezcla que hemos preparado y aliñamos con óleo de oliva y las especies que queramos.

6 Buen provecho!


Esperamos que os haya gustado mucho la publicación de hoy! A nosotros nos ha encantado descubrir nuevas propuestas de esta suculenta que tenemos por casa y no sabemos qué hacer con ella.

Pasad buenos días, y no olvidáis comentar y seguir el que basura en nuestras redes sociales.

Hasta la próxima!

#joventut #joventutalcoi #espaijovealcoi #clubjovealcoi #jovesactius #alcoi #alcoy #xarxajove #joves #associacionisme #ajuntamentalcoi #xarxajovealcoiacomtat

12 views

Recent Posts

See All

ESPAI JOVE D’ALCOI
C/ Els Alçamora, 1    03802 Alcoi
Tel.: 96 553 71 38

joventut@alcoi.org

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Negro del icono de YouTube
  • Tik Tok

© 2020 Joventut Alcoi

CLUB JOVE
C/ Els Alçamora, 1    03802 Alcoi
Tel.: 96 553 71 38

clubjove@alcoi.org

  • Instagram