top of page
non-smoking-g87f0ae0fd_1920.jpg

TABAC

El tabac produeix malaltia i mort, no solament en els qui ho consumeixen, sinó també en els qui es veuen involuntàriament exposats al fum ambiental del tabac.

S'associa sobretot a un important increment del risc de malalties cardiovasculars i de càncer (especialment el pulmonar). 

Una de cada cinc persones fumadores mor prematurament a causa del tabac. Es calcula que a Espanya al voltant de 60.000 persones moren cada any com a conseqüència del seu consum directe, i altres 4.000 persones cada any moren com a conseqüència del tabaquisme passiu.

Deixar de fumar t'alliberarà d'una addicció, millorarà la teua funció cardíaca i respiratòria, millorarà el teu aspecte físic en millorar la hidratació de la teua pell, desapareixerà l'olor de tabac de la teua roba, el teu pèl, etc. Però, sobretot, millorarà la teua salut i la de les persones del teu entorn
.
Deixar de fumar és la millor decisió que pot prendre per a millorar la teua salut present i futura.

 

TABAC.jpg

CONSELLS PER A DEIXAR DE FUMAR

Quan inhalem el fum procedent de la combustió d'un cigarret, estem introduint en el nostre organisme almenys 4.000 substàncies tòxiques identificades, que unides a altres contaminants de l'aire que respirem fan d'aquest una “bomba d'efecte retardat” per al nostre cos.

Sempre és possible deixar de fumar. Segur que trobes quantitat de raons per a deixar-ho. El primer consell és fer una llista amb les raons per les quals deixar de fumar:

- Em cansaré menys
- Respiraré millor
- Estalviaré diners
- Tindré menys catarros
- Millorara la meua pell, etc.

 

​Pensa en una data per a deixar de fumar i decideix-ho. Procura triar un període que no siga especialment conflictiu per al teu estat d'ànim.
Si ja has decidit el dia, no et tornes arrere. Mantingues-te ferm en la teua decisió, val la pena.

Durant els primers dies sense fumar és millor canviar els teus hàbits:

- Alça't més ràpid, no prengues café en el desdejuni, menja fruita i fes exercici lleuger
- Els menjars han de ser més lleugers i rics en vitamines
- Durant els primers dies no prengues cafe, ni begudes alcohòliques i beu molt aigua
- Raspalla't les dents després dels menjars i no faces sobretaula
- Freqüenta llocs on no es puga fumar

Alguns consells per a superar les ganes de fumar:

- Durant els primers dies, en certs moments, pots sentir unes ganes terribles de fumar. Aguanta, només duren un o dos minuts.
- Beure un got d'aigua o suc, i respirar profundament retenint l'aire en els pulmons durant uns segons t'ajudarà a superar el desig imperiós d'encendre el cigarret.
- Canvia d'activitat durant uns minuts
- També pots fer exercicis de relaxació
- Elabora estratègies per a eixir d'aquelles situacions que saps perilloses, i evita les que saps que són difícils de passar. En uns dies podràs fer la teua vida habitual.

Les ganes intenses de fumar van espaiant-se i desapareixeran en poques setmanes. Ànim, és una gran decisió. Si no ho aconsegueixes a la primera, torna a insistir.

Si penses que necessites ajuda externa, acudeix al teu centre de salut i comenta-ho.

MÉS INFORMACIÓ

bottom of page