top of page
Máquina de escribir verde

BLOG

#joventutalcoi

Espai Curiós: “ALIMENTS QUE PREVENEN LES AL·LÈRGIES”

Bon dia als nostres estimats i estimades lectores! Sou d’aquelles persones que a la primavera aneu sempre amb una caixa de mocadors al coll?

Hui, volem celebrar amb tu la primavera, i ho volem fer sense que el nas se’ns fique roig com una tomata!


Sabies que hi ha aliments que ajuden a potenciar el sistema immunitari i impedir o minimitzar l'efecte de les al·lèrgies?


Sí, has sentit bé! Aliments com l'all, la llima i la poma ajuden a pal·liar i previndre els símptomes de l'al·lèrgia primaveral, ja que són aliments que potencien el sistema digestiu, que és on resideix el 70% del sistema immunitari.


La histamina és una substància que actua en l'organisme com a hormona i com a neurotransmissor, i que provoca molts dels símptomes de les al·lèrgies, com les secrecions del nas o els típics esternuts. Per això, és recomanable cuidar la dieta amb aliments que disminueixen l'alliberament d'histamina i,per tant, els símptomes de les al·lèrgies. Alguns d'ells són:


Poma, llima i taronja


La poma és un aliment que conté quercetina, la qual ajuda a enfortir el sistema immunològic. Així mateix, té un alt contingut en vitamines i minerals antioxidants, com la vitamina C (present també en fruites com la llima i la taronja). Es poden incloure en ensalades de fruites o en sucs.


All i ceba


Molt coneguts per les seues propietats antiinflamatòries i antioxidants són l'all i la ceba que, com la poma, són molt rics en quercetina. La millor manera de prendre'ls és en cru, ja que d'aquesta forma aporten les substàncies que inhibeixen l'acció d'uns certs enzims inflamatoris que poden provocar reaccions al·lèrgiques.


Cúrcuma i gingebre


Per a aquelles persones que els agrada condimentar els seus plats i enriquir les seues infusions, la cúrcuma i el gingebre són perfectes, ja que tots dos tenen propietats antiinflamatòries i antioxidants que potencien la immunitat i milloren la digestió. Es poden utilitzar com a condiment, trossejant o ratllant les arrels en diferents menjars. Per a les persones més atrevides direm que també es poden mastegar en cru (com un tros de regalíssia)


Te verd


Per als amants d'infusions, el te verd és una de les millors plantes, ja que conté galato d’epigalocatequina (EGCG), que neutralitza un receptor implicat en la producció de la resposta al·lèrgica, és a dir, bloqueja la histamina. A més, el te verd és ric en antioxidants amb acció antiinflamatòria.


Llavors de lli i xia


El lli i la xia són la major font vegetal d'àcids grassos omega 3, clau per a combatre les al·lèrgies. A més, contenen seleni, que ajuda a augmentar l'acció dels antioxidants per a enfortir el sistema immunològic. Es poden consumir en iogurts, muslis, batuts, arrossos, ensalades...


Bròcoli, col i carlota


Aquests tres aliments són fonamentals pel fet que són rics en vitamina C, vitamina A i àcid fòlic, que és també primordial per a combatre les al·lèrgies. Aquests vegetals es poden utilitzar al vapor, en ensalades, caldos, arrossos, saltats, etc


Sabies que també hi ha alguns aliments que intensifiquen els símptomes de les al·lèrgies?


Hi ha uns certs aliments que, al contrari dels que hem citat anteriorment, contribueixen a l'alliberament d'histamina. Per això, és també important saber quins aliments evitar durant els períodes de primavera. Alguns d'ells són: la llet i derivats lactis, vegetals fermentats, tomaca, espinacs, bolets, cervesa i vi, entre altres.

Per al nostre cos és molt important seguir una dieta variada i equilibrada, perquè no ens falten vitamines, minerals i altres elements que enforteixen el nostre cos i el mantenen fort contra les malalties. Per lo tant, hem de cuidar-lo molt bé per a estar sans.


Coneixies les propietats d'aquests aliments per a previndre i pal·liar les al·lèrgies? Coneixes altres aliments per a previndre-les o reduir el seu efecte?


Esperem els vostres comentaris en les xarxes socials!


10 views

Recent Posts

See All

Espai Curiós: “Lleis absurdes”

En molts països existeixen lleis que van ser creades fa molts anys però que, actualment, estan en desús, encara que no estan derogades. Lleis que, resulten tan estranyes hui dia que es tornen fins i t

bottom of page