top of page
Máquina de escribir verde

BLOG

#joventutalcoi

Espai Curiós: “Fòbies rares”Bon dia a tots i totes i benvinguts al nostre espai curiós!

Segurament coneixeu a algú que té fòbia als espais tancats, a les aranyes i a les altures, però, sabíeu que hi ha persones que tenen fòbia al formatge, als diners o a les paraules llargues?

A continuació descobrireu 10 de les fòbies més absurdes que s'han vist i que segur no sabíeu ni que existien...


1. Omfalofòbia o por als melics


Us ha passat alguna vegada de no poder banyar-vos per no poder mirar el vostre propi melic?

Hi ha persones que tenen una fòbia extrema a veure o tocar el seu propi melic o el dels altres. Els símptomes fisiològics que es presenten van des de la irritabilitat, les nàusees, marejos, vòmits, sensació de fúria juntament amb ira, així com una sensació de total impotència.


2. Hafefòbia o por de ser tocat


De la mateixa forma, hi ha persones que tenen una gran por de ser tocats. T'imagines patir aquesta fòbia i no suportar que les persones se t'acosten?

El contacte humà és una cosa tan vital que és difícil imaginar una cosa així. Però sí, existeixen persones que necessiten el seu espai d'una forma extrema i ho demostren a través de la protecció personal, sanitària o el rebuig social, sent les seues reaccions generalment agressives cap a l'entorn.


3. Crometofòbia o por als diners


Més estranys encara és no poder realitzar cap mena de compra ni acceptar diners per causa d'una gran por irracional a aquests. Algunes persones tenen por als diners pel fet d'associar-lo a un poder corruptor, i altres poden haver patit un trauma causat dels diners.


4. Xantofòbia o por al color groc


Com seria la vostra vida si no poguéreu veure el color groc? Us imagineu no poder veure el sol, qualsevol cosa de color groc o fins i tot sentir la paraula “groc”?

La xantofòbia és la por irracional al color groc. Qualsevol cosa que continga groc produeix gran ansietat en les persones que pateixen aquest tipus de fòbia.


5. Hipopotomonstrosesquipedaliofòbia o por a les paraules llargues


Hi ha persones que pateixen un autèntic pànic i angoixa en veure paraules llargues. Heu conegut a alguna?

Aquestes persones tenen una por irracional a la pronunciació de paraules llargues i complicades, per la qual cosa la persona que pateix aquesta fòbia evitarà esmentar aquest tipus de termes. Moltes vegades les persones són molt tímides i tenen por de quedar en ridícul.


6. Pogonofòbia o por a les barbes


Amb la moda que hi ha avui en dia de deixar-se barba, us imagineu que hi ha persones que tenen una por irracional cap a les persones que porten barbes, especialment cap a les més llargues i poblades?

Malgrat que les barbes no suposen perill per a la salut de les persones, els pogonofòbics senten por i nàusees quan veuen a algú amb borrissol facial.


7. Fagofòbia o por de menjar i engolir


Res pitjor que veure menjar pertot arreu i sentir por de veure-la o de pensar a ingerir-la!

Aquesta fòbia sol estar relacionada amb alguna mala experiència viscuda mentre la persona menjava com per exemple haver perdut a algun ser estimat per haver-se entravessat mentre menjava. Però, es desconeix les causes reals per les quals es produeix tal simptomatologia.


8. Sofofòbia o por d'aprendre


Curiosament, també existeixen aquelles persones que tenen por d'aprendre! La por al coneixement es produeix com a reacció davant problemes estudiantils o fins i tot la idea d'acontentar-se amb el que té. La persona manca d'interés a millorar els seus coneixements. Normalment es produeix una sudoració excessiva i fins i tot nàusees.


9. Turofòbia o por al formatge


Encara costa més d'imaginar la fòbia al formatge...

Les persones que pateixen turofòbia no poden veure ni olorar un simple tros de formatge. Siga de mozzarella, cheddar o rocafort, el formatge els produeix una sensació de malestar intens. Això és degut a una experiència traumàtica patida amb anterioritat, normalment en la infància.


10. Eufòbia o por de rebre bones notícies.


Sens dubte la fòbia més sorprenent d'aquest llistat és la fòbia a rebre bones notícies. Us imagineu sentir-vos bé només amb males notícies?

L’eufòbia és la por que apareix davant determinades situacions que tenen caràcter positiu, com ho és el fet de rebre bones notícies. Estrany, veritat?


Aquestes són a penes 10 de les 470 fòbies que existeixen i moltes de les quals són tan estranyes que ningú creuria que foren possibles…

Us ha sorprés aquest post? Coneixeu a algú que visca alguna d'aquestes fòbies?

Esperem els vostres comentaris a les xarxes socials!

122 views

Recent Posts

See All

Espai Curiós: “Lleis absurdes”

En molts països existeixen lleis que van ser creades fa molts anys però que, actualment, estan en desús, encara que no estan derogades. Lleis que, resulten tan estranyes hui dia que es tornen fins i t

Comments


bottom of page